آزاد سازی شماری از زندانیان مهم طالبان در پاکستان به دنبال سفر هیات بلند پایه شورای عالی صلح افغانستان به پاکستان، رهایی ده ها زندانی طالب دیگر از زندان های بگرام و پلچرخی، تلاش ها برای ایجاد دفتر صلح در دوحه قطر و گفتگوهای حامد کرزی با همتای آمریکایی اش در واشنگتن مبنی بر حمایت از پروسه صلح بیانگر تلاش های تازه افغانستان برای پیشبرد این مذاکرات گفته می شود اما طالبان با حملات انتحاری مختلف به این نداها پاسخ می دهند.
گاهی به عنوان پیام آوران صلح مقام های بلند پایه افغانستان را هدف قرار می دهند و گاهی هم به صورت گروهی به نهادهای دولتی حمله می کنند.
پس از حمله گسترده ناتو و سقوط طالبان در سال 2001 از افغانستان، اکثر مقام های ارشد گروه طالبان به پاکستان فرار کردند.
در حال حاضر با گذشت بیش از ده سال مسوولان پاکستانی، هیچ آمار دقیقی را از شمار مقام های گروه طالبان مقیم این کشور ارایه نکرده اند.
در جریان سفر اعضای شورای عالی صلح، در ماه نوامبر سال گذشته میلادی، حکومت پاکستان توافق کرد که شماری از زندانیان طالبان را از زندان های این کشور آزاد کند.
یکی از شیوه هایی که برای دلگرم ساختن طالبان به صلح به کار می رود، آزادی طالبان از زندان های داخل و خارج کشور است. دولت پیش از این درخواست هایی را برای سازمان ملل برای بیرون ساختن شماری از افراد طالبان که در لیست سیاه آن سازمان قرار دارند، داده است. همین گونه یکی از تقاضاهای جدی شورای عالی صلح در سفر به پاکستان نیز درخواست آزادی شماری از زندانیان طالبان در پاکستان بود.
بعد از سفر شورای عالی صلح به پاکستان، دولت این کشور حدود 20 زندانی طالبان را آزاد کرده است.
مقام ها در وزارت امور خارجه پاکستان اعلام کرده اند که به زودی تمام زندانیان طالبان از زندان های این کشور آزاد خواهند شد.
جلیل جیلانی معاون وزارت امور خارجه، پاکستان در شهر ابوظبی در یک کنفرانس خبری گفت: ما در حال هماهنگی برای آزاد کردن زندانیان باقی مانده هستیم.
او این مطالب را در یک نشست خبری مشترک، با نماینده خاص سازمان ملل در امور افغانستان و پاکستان و معاون سیاسی وزارت امور خارجه افغانستان مطرح کرده است.
بگفته او به زودی تمام زندانیان طالبان آزاد خواهند شد.
بر اساس گزارش ها احتمال می رود، ملا عبدالغنی، برادر فرد شماره دوم طالبان نیز در میان این افراد باشد.
خبرگزاری رویترز، به نقل از جلیل جیلانی، نوشته است که هدف ما آزادی تمام زندانیان طالبان از زندان های پاکستان است.
او در مورد شمار زندانیان که آزاد خواهند شد و زمان دقیق آزادی این محبوسین چیزی به رسانه ها نگفته است.
بر اساس گزارش ها، مهمترین زندانیان آزاد شده، ملا نورالدین ترابی، وزیر عدلیه گروه طالبان است.
ملا نورالدین ترابی با شماری دیگر از مقام های حکومت طالبان، در ماه دسامبر سال گذشته میلادی آزاد شده اند.
حکومت و شورای عالی صلح افغانستان همواره از پاکستان خواسته اند تا برای برقراری صلح پایدار در این کشور تلاش کند.
آزادی ملابرادر، از چهره های ارشد طالبان از زندانیان پاکستان خواست اصلی دولت افغانستان خوانده شده است.
ملابرادر، در اوایل سال 2010، میلادی توسط ماموران امنیتی پاکستانی، در شهر کراچی بازداشت شده بود.
به باور شماری از مقام های دولتی، ملا برادر فرد شماره دوم گروه طالبان و معاون ملا محمد عمر رهبر این گروه است.
شماری از کارشناسان نیز بر این باورند که دولت افغانستان تلاش می کند تا برای برقراری صلح، از تمام گزینه ها استفاده کند.
به باور آنان آزادی زندانیان طالبان از زندان های پاکستان، بر روند پروسه صلح تاثیر مثبت خواهد داشت.
دولت پاکستان پس از سفر اعضای رهبری شورای عالی صلح به اسلام آباد سیاستش در مورد زندانیان طالبان را به صورت جدی تغییر داده است.
چناچه وزیر خارجه پاکستان از خروج زود هنگام نیروهای آمریکایی از افغانستان انتقاد کرده است و می گوید: نیروهای امنیتی افغانستان از توانایی های لازم برخوردار نیستند.
این نخستین بار است که یک مقام پاکستانی نسبت به خروج زود هنگام نیروهای آمریکایی از افغانستان انتقاد می کند.
در همین حال حکومت افغانستان دیدگاه پاکستان در برابر توانایی نیروهای امنیتی کشور را بی اساس می خواند و می گوید: هیچ تردیدی در برابر توانایی نیروهای امنیتی افغانستان وجود ندارد.
این در حالی است که مقام های آمریکایی می گویند: روند گفتگو با گروه طالبان بر سر پروسه صلح تاکنون آغاز نشده است.
جمیز کنینگهام، سفیر آمریکا در افغانستان می گوید: از سرنوشت کسانی که پاکستان آنان را از زندان رها کرده تاکنون خبری نیست.
پاکستانی ها در پی سفر صلاح الدین ربانی به این کشور و به درخواست حکومت افغانستان در دو نوبت 26 تن از زندانیان طالبان را آزاد کرده است.
جیمز کنینگهام گفت: ما نمی دانیم آن هایی که از سوی پاکستان آزاد شدند، چه شدند و آمريكا هنوز ترديد دارد كه پاكستان زندانيان طالبان را آزاد كرده باشد.
سفير آمريكا در كابل مدعی شد كه واشنگتن از يك سال پيش تا كنون با انگيزه بيشتر و قوی تر در حال طی روند برقراری صلح با طالبان است و برای ادامه اين مسير به حمايت های مستمر دولت افغانستان نياز دارد.
حکومت پاکستان مدتی پیش اعلام کرده بود که شماری از سران طالبان را که در این کشور زندانی بودند را از زندان رها کرده و قرار است این افراد با حکومت افغانستان مذاکره کنند.
آقای کنینگهام می گوید: دولت افغانستان باید گفتگو با طالبان را آغاز و بهترین نتیجه ممکن را به دست بیاورد.
سفیر آمریکا در حالی تاکید می کند که روند گفتگو با طالبان آغاز نشده که حکومت افغانستان بارها گفته است گفتگوهایی را با برخی مقام های طالبان آغاز کرده است.
مقام ها در ارگ ریاست جمهوری و شورای عالی صلح ادعا می کنند که با حلقاتی در درون طالبان در ارتباط هستند اما برخی از کسانی که ظاهرا از آدرس طالبان برای مذاکره با مقام های افغانستانی به کابل می آیند با انجام حملات انتحاری شماری از مقام ها را می کشند.
بعنوان مثال در تازه ترین مورد، اسدالله خالد رییس عمومی امنیت ملی نیز با همین ترفند مخالفان، به شدت زخمی شد و فرد انتحار کننده خود را پیام آور صلح طالبان معرفی نموده بود.
این در حالی است که نمایندگان گروه طالبان نیز انجام هرگونه گفتگوی صلح با حکومت افغانستان را رد کرده اند.
بر اساس گزارش ها روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته، یک نشست غیررسمی دیگر در مورد صلح در شهر دبی امارات متحده عربی برگزار شده است.
گفته می شود در این نشست غیررسمی، شماری از احزاب، سازمان ها و ایتلاف های سیاسی افغانستان شرکت داشته اند، اما شورای عالی صلح از برگزاری آن اعلام ناآگاهی کرده و گفته است که این شورا در جریان این نشست قرار نگرفته است.
این نشست از آنجایی که غیررسمی برگزار شده، در پایان، بدون هیچ قطعنامه یا بیانیه ای خاتمه یافته است.
این در حالی است که پیش از این دولت افغانستان اعلام کرده بود که از این پس، تمامی نشست های بین الافغانی باید در داخل کشور برگزار شود و با برگزاری آن در کشورهای خارجی اعلام مخالفت نموده بود.
با این حال سفیر امریکا از هدف امریکا برای شروع یک روند جدی آشتی و مصالحه به زودی خبر داد اما، تاکید کرد که تا کنون امکان چنین چیزی ثابت نشده است.
بگفته کنینگهام، در گذشته برخی از زندانیان طالبان پس از آزاد شدن از زندان، دوباره به صفوف طالبان پیوسته اند.
برخی گزارش ها نشان می دهند که مقام های امنیتی کسانی را بازداشت کرده اند که پس از آزادی از سوی حکومت افغانستان دوباره به صفوف طالبان پیوسته اند.
از طرفی باید گفت، دعوت از طالبان برای پیوستن به پروسه صلح در ازای دریافت تسهیلات و امتیازات و تامین امنیت آنها برای سالها ادامه داشته است.
گروه های خورد و کلانی در ولایات مختلف کشور به پروسه صلح پیوسته اند. گرچه علاوه بر نیروهای طالبان افراد مسلح دیگری نیز بوده اند که از این فرصت استفاده نموده و راه صلح را برگزیده اند. اگر شمار دقیقی از این گروه های پیوسته به دولت انجام شود، احتمالا رقم کلانی را بالغ خواهد شد، که باید این رقم مورد ارزیابی قرار گیرد که واقعا چنین شماری از مخالفان مسلح که به دولت پیوسته اند، چرا باز هم تغییری در وضعیت جنگ به وجود نیامده است. (افغان پیپر)-حمزه محمودی